tiistai 8. heinäkuuta 2008

Tauon jälkeen - hieman suomalaisista tavoitteista

Ensinnäkin: pahoittelut hiljaisesta päivitystahdista. Youth Advisor -vaali sekä pohjoisemaisen yhteistyön organisointi ovat imeneet varsin täydellisesti delegaation resurssit eikä iltaisin ole enää riittänyt paukkuja blogin päivittämiseen... Päätin ottaa nyt hetkisen verran taukoa kahvitauon politikoinnista ja kertoa Korean kuulumisia.

Kuten jo aikaisemmin kerroin, Suomi on asettanut Karinin ehdolle maailmankomitean nuorisoedustajaksi (Youth Advisor). Ehdokkaita on yhteensä 15 eri puolilta maailmaa ja aikamme onkin kulunut melko pitkälti eri maiden edustajien kanssa keskustelemisen ja muiden maiden ehdokkaisiin tutustumisen parissa. Karin piti eilen esittelypuheen yleisistunnossa, mutta kahvitaukojen keskustelut ovat vähintään yhtä tärkeitä - etenkin foorumissa, jossa on loppujen lopuksi melko vähän kokemusta tämänhetkisistä asiakysymyksistä. Kahvihetkien lisäksi tietenkin ruokaseurueet, illanviettoporukat ja muut vastaavat ovat olennaisia - näissäkin suomalaiset ovat pyrkineet jakautumaan melko tasaisesti (ihan jo vaihtelunkin vuoksi). Olemme saaneet neuvoteltua Karinin yhteispohjoismaiseksi ehdokkaaksi.

Suomi liputtaa vaalissa voimakkaasti rakentavamman nuorisovaikuttamisen puolesta. WOSM:n maailmankomiteahan on tällä hetkellä keski-iältään 50-60 vuoden välillä - nuorten äänen kuulumiseksi nuorisofoorumi valitsee maailmankomitealle kuusi nuorisoedustajaa, joilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus kokouksissa. Nykyinen malli luotiin 2000-luvun alussa ja jo silloin todettiin, että se voi olla vain väliaikainen ratkaisu lasikaton poistamiseksi. Olisi tietenkin helppoa todeta, että nuorisoedustajille pitää antaa äänivalta maailmankomiteassa, mutta tällöin vastataan ongelman sijaan oireisiin. Karin on puhunut paljon siitä, miten ruohonjuuritasolta lähtien on kehitettävä osallistumisen kulttuuria ja sitä kautta saada nuoria "mallikansalaisia", joita voitaisiin harkita maailmankomiteavaalissa. Lopullinen tavoitehan on saada kaikille yhtäläiset mahdollisuudet päästä maailmankomiteaan ja muihin WOSM:n vaikutusvaltaisiin asemiin, ei niinkään luoda "oikeassa olevan nuorison" kulttia.

Suomen delegaatio on myös suunnittelut ajavansa suositusta, jonka mukaan sekä WOSM:n että alueiden (Eurooppa, arabit, Afrikka jne.) työryhmiin olisi pyrittävä hankkimaan nuoria jäseniä (ja heille riittävästi aikuista tukea). Tätä kautta halukkaat nuoret pystyisivät hankkimaan kokemusta korkeamman tason partiopolitiikasta ja heillä olisi ylipäätään jonkinlaista kompetenssia pyrkiä maailmanjärjestön luottamustehtäviin jo nuorina. Olemme keränneet tähän mennessä alustavia mielipiteitä muilta, mutta pystymme keskittymään kysymykseen toden teolla vasta tänä iltana järjestettävän vaalin jälkeen. Näillä näkymin olemme saamassa ainakin pohjoismaat asiamme taakse, mutta tarkat muotoseikat ovat vielä auki.

Seuraava rupeama alkaa... Tänä aamuna vietimme hetken konferenssiaiheista järjestettyjen työpajojen parissa (suomalaiset jakautuivat partion visiota, missiota, viestintää sekä WOSM:n hallintouudistusta käsitelleisiin) ja nyt on vuorossa toinen kierros samantyyppisiä. Järjestämme iltapäivällä yhden Open Forum -pisteen partion yhteiskuntasuhteista ja huomenna olisi tarkoitus järjestää yhteispohjoismainen työpaja kansallisen tason nuorisovaikuttamisesta partiossa.

Palaamme taas illemmalla (tällä kertaa ihan oikeasti). Nyt pitää jatkaa taas keskusteluja...

4 kommenttia:

kv-partio kirjoitti...

Hei. Kommentoisin tuota tavoitetta nuorista WOSMin alueellisissa työryhmissä. Päämäärä (nuorille aito mahdollisuus päätöksentekoon osallistumiseen) on oivallinen ja kuvattuun menettely (jäseniksi työryhmiin) on siihen varmasti hyvä.

Erikseen pitää kuitenkin aina pitää mielessä, että alueellisten työryhmien ensisijainen tehtävä on tuottaa tukipalveluita kansallisille partiojärjestöille eikä tätä perustehtävää saa liiaksi sivuuttaa.

Sikäli, kun tehtäviin niiden sisällön vuoksi aidosti haluavia nuoria löytyy, tulisi tätä nuorten osallistumista tietysti tukea mainituin keinoin.

Nimim. sisällön puolesta, poliittisia pestejä vastaan :)

Janne Peltola kirjoitti...

Hyvä kommentti, tämä onkin jo huomioitu sanamuodoissa (joka tapauksessa kyseessä on suositus eikä vaatimus, ellei konferenssissa tapahdu kummia).

Kiitos kommentista!

Eero kirjoitti...

Kiitos Juho!
Haluan vielä Jannen kommenttiin lisätä, että kärkenä on se, että nuorille tarjotaan aito mahdollisuus kehittyä riittävästi alueellisella tasolla, jotta he voivat tulevaisuudessa hakea myös kansainvälisiin luottamustehtäviin.

Olen ehdottoman samaa mieltä Juhon kanssa siitä (jos tulkitsin oikein), että emme tee mitään nuorella, joka ei osaa asiaansa. On aina tarkasteltava millaista lisäarvoa nuoren jäsenen osallistuminen alueelliseen työryhmään antaa. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että alle 30-vuotiaiden ollessa merkittävin tekijäryhmä, myös meillä on tietoa siitä, mitä kansalliset partiojärjestöt tarvitsevat (lippukunta, piiri ja valtakunnan tasolla).

Toivottavasti olin riittävän epäselvä? ;)

kv-partio kirjoitti...

Hienoa, että asiaa on selkeästi pohdittu. Haluan vielä korostaa, että mielestäni nuoret edustajat alueellisissa työryhmissä tuovat usein merkittävää lisäarvoa ryhmän työskentelyyn.

Ongelmaksi voi muodostua, jos nuorten työryhmäpesteistä tulee ensisijaisesti keino saavuttaa jokin tietty pätevyys.

Suunta on joka tapauksessa oikea.

Onnea Karinille ja tsemppiä foorumiin!