torstai 10. heinäkuuta 2008

Suositussirkus

Nuorisofoorumin suositusten hyväksyminen on hyvässä vauhdissa. Meidän piti päättää kaikista 15 esitetystä suosituksesta jo ennen klo 12.30 järjestettyä lounasta, mutta alkuun järjestetystä tunnin juonimistauosta huolimatta jouduimme venyttämään istuntoa pitkälle lounaan puolelle ja jatkamaan asioiden puimista vielä lounaan jälkeenkin. Tulimme juuri lounaalta ja vasta suositus 12 on käsittelyssä...

Tähän mennessä on hyväksytty suositukset seuraavista asioista (käsittelyjärjestyksessä):
  1. Jokaisessa maailmankonferenssissa on keskusteltava ympäristökasvatusasioista (Suomi äänesti vastaan).
  2. Maailmankomitean on järjestettävä tutkimusta johtajuudesta ja välitettävä nämä tutkimustulokset kansallisille järjestöill vuoden 2011 konferenssiin mennessä (Suomi äänesti vastaan).
  3. Vahvistimme uudelleen edellisen foorumin suosituksen, että itse konferenssin delegaatioissa tulisi olla vähintään yksi foorumin delegaateista (Suomi äänesti puolesta ja oli mukana laatimassa esitystä).
  4. Totesimme, että maailmankomitean ja kansallisten järjestöjen tulisi vahvistaa suvaitsevaisuuskasvatusta ja organisaatioiden avoimuutta eri vähemmistöryhmille (Suomi äänesti puolesta).
  5. Päätimme, että alueiden ja maailmankomitean tulisi pyrkiä hankkimaan työryhmiinsä vähintään kolmannes alle 30-vuotiaita jäseniä sekä järjestämään henkilökohtaista tukea näihin vastuutehtäviin. Maailmankomitean tulee laatia linjapaperi WOSM:n nuorisovaikuttamisen tulevaisuudesta sekä strategia tämän linjan tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämän lisäksi kansallisten järjestöjen tulisi pyrkiä asettamaan ehdolle nuoria ehdokkaita. (Suomen esitys, hyväksyttiin yksimielisesti)
  6. Velvoitimme maailmankomitean keräämään kansallisilta järjestöiltä hyviä käytäntöjä nuorten osallistamiseen päätöksenteossa ja levittämään niitä kansallisille järjestöille. (Suomi äänesti puolesta, hyväksyttiin yksimielisesti)
  7. Hyväksyimme esityksen, että kansallisissa, alueellisissa ja kansainvälisissä tapahtumissa tulisi järjestää tunnin mittainen valojen sammuttaminen, "Earth hour". (Suomi vastusti)
  8. Hyväksyimme julkilausuman WOSM:n hallintouudistuksesta, jossa todetaan, ettei rahan tulisi vaikuttaa demokraattisen päätöksentekoon ja kannustetaan maailmankomiteaa läpinäkyvämpään päätöksentekoon. (Suomi äänesti puolesta)
  9. Kannustimme kansallisia organisaatioita ottamaan käyttöön Scouts of the World -taitomerkin ja kehittämään siihen liittyviä prosesseja. (Suomi äänesti puolesta)
  10. Totesimme, ettei maan pienuus ole este maailmanlaajuisten ohjelmatapahtumien järjestämiselle. Tämän lisäksi suositimme, että maailmankomitea varmistaa tarkemmin, ettei tulevaisuudessa tarvitse perua vastaavia tapahtumia ja että sen tulisi luoda prosessi, jonka kautta rikkaammat maat voivat tukea köyhempiä tarpeen vaatiessa.* (Suomi äänesti puolesta ja kannatti)
  11. Suositimme, että tulevien maailmanlaajuisten tapahtumien tulisi arvioida ekologista jalanjälkeään ja että ekologisen kestävyyden tulee olla tärkeä kriteeri tapahtumien järjestäjistä päätettäessä. Samaa suositeltiin myös kansallisille järjestöille. (Suomi äänesti puolesta ja oli mukana laatimassa)
  12. Suositimme, että alueellisten nuorisoedustajien tulisi saada WOSM:n alueellisilta toimistoilta kulukorvauksia mm. matkakuluja varten.
* Esitys liittyi vuoden 2008 World Scout Mootiin, joka jouduttiin perumaan Mosambikin valmistelujen heikon tilan takia.

Näitä ei hyväksytty:
  1. Kaikkien kansallisten organisaatioiden tulisi perustaa nuorten edustuselin. (Suomi vastusti)
  2. Maailmankomitean nuorisoedustajille tulisi antaa yksi (kollektiivinen) ääni. (Suomi vastusti)
Tästä saattaa nähdä Suomen äänestyskäyttäytymisen: vastustimme systemaattisesti "turhia" maailmanparantamisesityksiä sekä oman nuorisovaikuttamiseen liittyvän esityksemme kanssa ristiriidassa olleita esityksiä. Ikävä kyllä foorumin edustajat pitivät turhan paljon maailmanparantamisesta, minkä takia olennaiset suositukset hukkunevat hötön alle. Tilanne kuitenkin parantui edellisestä vuodesta. Olin kaiken kaikkiaan melko tyytyväinen käytyihin keskusteluihin - henki oli rakentava eikä (juuri) kukaan jäänyt erityisemmin jankkaamaan. Keskustelun innosta kertonee jotain, että istunto levisi puolitoista tuntia yli sille varatun ajan - osanottajien aktiivisesta vaatimuksesta.

Poliittinen työmme on ohi. Nyt on aika keskustella muiden osanottajien kanssa siitä, miten nämä saadaan parhaiten siirrettyä käytännön toimenpiteiksi. Palaan analyysin ja muutaman surullisen tarinan osalta asian pariin illemmalla...

2 kommenttia:

Kimi kirjoitti...

Huippusettiä ja hyvin valittu suunta! Toivottavasti aiheiden työstäminen tuottaa tulosta...

Paula & comp. kirjoitti...

Monta asiaa, tärkeitä ja vähemmän tärkeitä. Suomen linja näyttää ainakin näin rivipj:sta olevan aikast kohdallaan. Ja jos joskus sitten paremmassa maailmassa ei enää tarvitsisi olla erikseen nuorison vaikuttamiskanavia vaan partiossa olisi mahdollista vaikuttaa nuorena muutenkin?