tiistai 15. heinäkuuta 2008

Select Committee och andra kula saker

För tillfället sitter största delen av Finlands delegation i plenisalen och lyssnar på hur konferensens "Select Committee" (en representant ur varje delegation) sitter och röstar över WOSM:s konstitution. Finlands förslag om att underlätta yngre kandidaters möjligheter att väljas in i världsscoutkommittén fick till stånd en stor diskussion om unga medlemmars roll i organisationen. Som 21- årig finländare kan man inte annat än sucka åt 60- åriga asiater som på fullt allvar stiger upp och påstår att unga (under 30- åringar) inte klarar av beslutsfattande och att det borde överlåtas åt de "visa" vuxna.

Bara denna, redan en halv timme försenade, session tar slut blir det dags för kandidaterna till värlsdsscoutkommittén att hålla varsitt tal. Valet sker imorgon, och kandidaterna har jobbat för fullt för sin synlighet enda sedan konferensens början. Ännu synligare är dock jamboreekampen mellan Japan och Singapore. Denna röstning går av stapeln på torsdag morgon, så "kriget" är ännu i full gång. När man ser på den mängd pengar som spenderas i form av bjudningar, pinsar, flyers, presenter så börjar man nog undra över ifall några fattigare länder någonsin kommer att få möjligheten att ordna jamboree.

..nu skulle Johanna tllägga, men hon sprang sin väg...

Jo nu är jag här och skall bidra med min visa åsikt om allt detta flum. Jo "Select Commiteen" drar alltså ut på tiden mycket mer än någon någonsin hade kunnat föreställa sig, men eftersom det handlar om WOSM:s constitution, som ju faktiskt är det grundläggande dokumentet för denna organisation, har det också rätt att ta tid. Även om det som vi talar om många gånger känns konstigt och högtflytande är det ändå nyckeln till hur vår organisation skall fungera. Hur WOSM styrs och hur beslut fattas i denna organisation är essentiellt för också vårt lilla land i norr.

Så där allmänt är allt fint här på Jeju. Sömnbristen börjar göra sig allt mer påmind dag för dag. Maten är mycket god, även om den numera ökända "kimchin" fortsättningsvis hittar sin väg till menyn vareviga dag. Hmm, det blev inte ett så långt (men ack så vist) inlägg av mig, nu skall jag än en gång koncentrera mig på det som händer på podiet och i mina hörlurar.

Ei kommentteja: